SUBSIDIEREGELING PRAKTIJKLEREN

Vergoeding voor loon- of begeleidingskosten

SUBSIDIEREGELING PRAKTIJKLEREN

Personeelstekort; veel bedrijven hebben er mee te maken. Heeft u al eens gedacht aan het begeleiden van een leerling werker of een student?

Voor de loon- of begeleidingskosten voor een leerling, student, promovendus of technologisch ontwerper in opleiding heeft u recht op een subsidie van maximaal   € 2.700 per plaats. Dat zijn twee vliegen in één klap. Kijk hieronder voor de mogelijkheden. Begin nu vast met uw voorbereidingen!

De voorbereiding

Wij raden u aan vanaf de maand april te beginnen met het voorbereiden van uw aanvraag. Gebruik daarbij de volgende tips:
1. Zorg op tijd voor eHerkenning niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 (en ketenmachtiging als u de aanvraag als intermediair indient)
2. Bekijk wat wel/niet voor subsidie in aanmerking komt
3. Zorg dat uw administratie op orde is zoals

• een (praktijkleer)overeenkomst die door alle noodzakelijke partijen is getekend;
• een aanwezigheidsregistratie van de student bij de beroepspraktijkvorming op dag- of weekbasis: bijvoorbeeld: een uitdraai uit het digitaal tijdschrijfsysteem, een presentielijst of een geldig arbeidscontract samengaand met een afwezigheidsregistratie. Zolang het maar de aanwezigheid van de student in voldoende mate aantoont. Let op, de aanwezigheidsuren op school gelden niet als bewijs;
• een administratie waaruit blijkt dat begeleiding heeft plaatsgevonden (de voortgang van de beroepsvorming) en de wijze waarop het deel van de leerdoelen, kwaliteiten of kwalificaties met betrekking tot de beroepsvorming is behaald. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een (BPV-) werkboek van de student, gemaakte opdrachten in het kader van de opleiding of tussentijdse gespreks-, beoordelings- en evaluatieverslagen.

4. Bepaal de juiste begin- en einddatum van begeleiding (bij onderwijscategorie mbo hoeft u dit niet te doen, tenzij u een student handmatig opvoert)
5. Bepaal het aantal weken begeleiding binnen de aanvraagperiode

Voorwaarden

Registratie leerbedrijven bij SBB
Om problemen te voorkomen tijdens het aanvragen van subsidie voor de onderwijscategorieën voortgezet onderwijs (vo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo), is het van groot belang dat de gegevens van uw leerbedrijf (of -bedrijven) bij de SBB correct en volledig staan geregistreerd. Voer hiervoor uw leerbedrijf ID in op stagemarkt.nl. Controleer de gegevens, het KVK-nummer en of het KVK-vestigingsnummer er ook bij staat. Zijn de gegevens onjuist of onvolledig? Pas ze dan direct aan en/of vul ze aan. Dit doet u door in te loggen op MijnSBB.

Per onderwijscategorie gelden andere voorwaarden. Het is belangrijk dat u voldoet aan deze voorwaarden en de administratie die daarbij hoort. Voor informatie over de voorwaarden voor de verschillende onderwijscategorieën klikt u hier voorwaarden. Let op! Een inschrijving in het Register Onderwijs Deelnemers (ROD) voor de leerlingen/studenten is een voorwaarde.

Aanvraagperiode

Een aanvraag voor het studiejaar 2024/2025 is weer mogelijk vanaf maandag 2 juni 2025 tot woensdag 17 september 2025 17.00 uur.

Uw aanvraag voor de Subsidieregeling praktijkleren dient u in via elektronisch loket van RVO. Laat u uw aanvraag indienen door een intermediair? Dan is een ketenmachtiging nodig.